Water stort naar beneden bij een brede waterval

Wat is acupunctuur – een overzicht in vogelvlucht

/Josyanne van Duijse

Wat is acupunctuur?

Om die vraag goed te beantwoorden, moet je eerst wat weten over de basisconcepten van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Bij acupunctuur probeer je namelijk met behulp van hele dunne, steriele naaldjes het zelfherstellende vermogen van je lichaam aan te spreken. Voor de keuze van de juiste combinatie van acupunctuurpunten maakt de acupuncturist eerst een diagnose. Hiermee wordt het behandelprincipe bepaalt. Maar hoe dan? Daar zit het volgende achter…

De grondslagen van de Chinese Geneeskunde

Aan de basis van de TCG liggen vier hoofdconcepten of theorieën, namelijk die van:

1. Yin – Yang: een absolute tegenstelling ofwel een relatief dualisme in de tijd, aanwezig in alle aspecten van het leven. En de drijvende kracht achter verandering.
Het herstellen van de balans tussen Yin en Yang in het lichaam ligt aan de basis van acupunctuur en alle andere onderdelen van TCG.
Yin staat voor rust, donker, substantie etc., terwijl Yang staat voor activiteit, licht, niet-substantieel etc. Dit concept kan worden doorgevoerd in alles, ook in het lichaam en de geneeskunde. Een paar eenvoudige voorbeelden. Heb je bijvoorbeeld last van brandend maagzuur, dan wordt dit onder andere gezien als Hitte en dus als een te veel aan Yang energie. Maar heb je altijd koude voeten en handen, dan kan dit juist een gevolg zijn van een te kort aan Yang energie. 

2. Vijf Elementen/Wu Xing: een systeem van overeenkomsten en patronen dat gebeurtenissen en dingen indeelt, vooral in relatie tot hun dynamiek.
De essentie van het model ligt in de verschillende interacties tussen de Elementen. Die kunnen voedend/genererend (Shen-cyclus) of controlerend (Ko-cyclus) zijn. Dit zijn de normale fysiologische, dus gezonde, relaties. Maar ze kunnen ook dominerend (dominerende Ko-cyclus) of rebels (Wu-cyclus) worden in geval van ziekte. 

3. Vitale substanties en Qi-mechanisme/Qi Ji: alle verschijnselen zijn het resultaat van voortdurende aggregatie, ‘samenkomst’, en verspreiding van Qi. Het is een energie die zich tegelijkertijd manifesteert op fysiek en mentaal-spiritueel niveau. Qi is voortdurend in beweging en kent verschillende aggregatieniveaus.
De vitale substanties: Qi, Jing (‘Essentie’), Xue (‘Bloed’), JinYe (‘Lichaamsvloeistoffen’) en Shen (‘Geest/Mind’) zijn allemaal vormen van Qi. Hun interactie is de basis van lichaam en geest.
Binnen het lichaam hebben de verschillende vormen van Qi hun eigen optimale circulatierichting, ‘Qi Ji’, en stroomt de Qi door meridianen en in de ruimte tussen spieren en huid.

4. ZangFu: concept van interne Yin-organen (Zang), namelijk Hart, Pericard, Milt, Long, Nier en Lever en hun externe Yang-organen (Fu), respectievelijk Dunne Darm, San Jiao, Maag, Dikke Darm, Blaas en Galblaas.
In de theorie van de Chinese Geneeskunde zijn deze organen veel meer en ook anders dan hoe we ze in de westerse geneeskunde kennen. In plaats van anatomische structuren, zijn het meer functionele energetische concepten. Ze omvatten lichaamsfuncties, weefsels, zintuigen, maar ook emoties en mentale activiteiten. En correleren met kleuren, klimaten, smaken, geuren etc.
Binnen deze theorie van de ZangFu spelen de principes Yin-Yang, Wu Xing en Qi een rol.

          Tai Chi symbool
          YinYang of Tai Chi symbool - dualiteit en complementariteit van tegengestelde krachten

            

          Vijf Elementen
          Vereenvoudigde weergave van de Vijf Elementen of Wu Xing

          Hoe bepaalt een acupuncturist dan wat er aan de hand is?

          Voor de diagnostiek gaat de TCG uit van ‘zo buiten, zo binnen’ en de correspondentie tussen een deel en het geheel. Zo kijken we naar de tong, die met z’n kleur, vorm, beslag etc. informatie geeft over de ZangFu. We voelen de pols op verschillende locaties en dieptes. En we stellen naast vragen over de hoofdklacht, ook vragen over andere onderdelen van je gezondheid. Officieel bestaat de diagnostiek dus uit observatie, ondervraging, palpatie en ook nog horen en ruiken. Alle informatie samen maakt de diagnose. Interessant is dat sommige westerse diagnoses zoals bijvoorbeeld ‘hoofdpijn’, wel tien verschillende TCM-diagnoses kunnen hebben. Terwijl verschillende westerse diagnoses, soms onder dezelfde TCM-diagnose vallen.

          Meridianen en acupunctuurpunten – hoe acupunctuur z’n effect kan hebben

          De meridiaantheorie

          De TCM-diagnose vertaalt de acupuncturist vervolgens in een behandelprincipe. Zoals in de eenvoudige voorbeelden moet Hitte worden geklaard, maar een te kort aan Yang moet worden aangevuld. Om dit te kunnen doen, is de meridiaantheorie essentieel voor een acupuncturist. Dit systeem is de ingang voor het terugbrengen van balans.
          In deze theorie zijn er twaalf Hoofdmeridianen die verticaal door het lichaam lopen en verbinding maken met onder andere hun corresponderende ZangFu. Maar er zijn nog een heleboel andere soorten zoals de Divergente, Luo en 8 Extra Meridianen met hun eigen netwerk en functies.
          Volgens de TCG theorie, transporteren de meridianen Qi en Bloed/’Xue’ (wat niet precies hetzelfde is als gewoon bloed). Zo voeden ze het hele lichaam. Ze zijn dus essentieel voor alle activiteit in het lichaam.
          Ze maken communicatie mogelijk tussen binnen en buiten, tussen de ZangFu ofwel de organen, weefsels en zintuigen en integreren zo het hele lichaam. Ze zorgen voor handhaving van de Yin-Yang balans in het lichaam. En vormen verdediging tegen het binnendringen van pathogenen van buitenaf.

          Acupuntuurpunten

          Een acupuncturist werkt vervolgens met acupunctuurpunten op deze meridianen. In de Chinese term ‘Xue Wei’, zit eigenlijk de betekenis ‘grot’ of ‘gat’. Het zouden dus misschien beter acupunctuurgaten genoemd kunnen worden. De plekken waar de naald ‘in een gat’, de Qi en het Bloed (‘Xue’) kan bewegen in de ‘ondergrondse’ stroming van de meridiaan.
          Er zijn vele puntcategorieën van punten die soortgelijke functies hebben. Sommige ‘voeden’, sommige ‘bewegen’, sommige hebben specifiek effect op mentaal-emotionele balans. Enzovoort. De punten hebben vaak prachtige namen zoals ‘Spirit Gate’ of ‘Great Rushing’. In de naam vind je vaak al aanwijzingen voor de functie.
          In totaal zijn er honderden acupunctuurpunten. De WHO heeft een document waar er 361 worden gedefinieerd. De gedefinieerde punten zijn echter niet de enige punten op het lichaam die gebruikt kunnen worden. Aangezien alles met elkaar in verbinding staat en er ook nog concepten kunnen worden gebruikt waarbij er correspondentie is tussen een lichaamsdeel en het hele lichaam, zou je kunnen stellen dat er nog veel meer bruikbare punten/gebieden zijn op het lichaam. In de praktijk wordt een deel van de gedefinieerde punten wel veel vaker gebruikt dan sommige andere punten, vanwege hun ervaren sterke en positieve effecten.
          (Hoe dat in westers medische termen zou kunnen werken lees je in deze vorige blog)

                  
                  
          Acupunctuurmodel
          Acupunctuurmodel - meridianen en acupunctuurpunten

          Acupunctuur is dus…

          • een belangrijk onderdeel van TCG,
          • een eeuwenoude geneeswijze die nog steeds succesvol wordt toegepast,
          • het plaatsen van dunne, steriele wegwerpnaaldjes in acupunctuurpunten op banen, die we meridianen noemen of op andere plaatsen op het lichaam
          • een manier om het zelfherstellende vermogen van je lichaam te activeren
          • het toepassen van een holistische theorie over hoe je lichaam en geest functioneert en in balans kan blijven
          • kijken met een ander model naar dezelfde realiteit

          …iets wat je misschien het beste zelf kan ervaren als je een natuurlijke manier zoekt om je gezondheid te herstellen!

          Referenties

          Deadman, P, Mazin, A and Baker, K (2018) Handboek van Acupunctuur. 2nd edn. Brussel: Satas

          van Duijse, J (2024) thesis: Effectiveness of acupuncture in treatment of depression and anxiety – A qualitative literature study

          Kaptchuk, T (2000) The web that has no weaver – Understanding Chinese Medicine. 2nd edn. New York: McGraw-Hill.

          Maciocia, G (2020) De grondslagen van de Chinese geneeskunde. 3rd edn. Brussel: Satas.

          WHO Standard Acupuncture Point Locations in the Wester pacific region (2009)